Roneravond 10 februari 2020

RONERAVOND IN HET TEKEN VAN DE HORECA ROND 1950-1960

“Alcoholgebruik is zeer verkeerd!

Tot welke verderfelijke gevolgen het misbruik van sterke drank kan leiden: degeneratie; tot allerlei ondeugden en misdaden; tot verziekten, ook voor tuberculose en krankzinnigheid en verwoest levensgeluk van velen, zelfs dikwijls nog van een volgende geslacht.

Door het alcoholgebruik wordt de koopkracht van ons volk, maar ook van de Drenthenaren, zeer verminderd.

Wanneer er in Drenthe niet meer gedronken zou worden zouden de slagers, bakkers, schoenmakers, kruideniers daarvan zeer profileren.”

Met bovenstaande citaat uit het boekje “Drenthe en de jenever” uit 1914 opende voorzitter Anne Ananias van de Historische Vereniging ROON de Roneravond die in het teken stond van de horeca in de oude gemeente Roden rond 1950-1960.

Nog wat meer weetjes: in 1912 had Roden 3862 inwoners. Per hoofd van het gezin werd er 8,03 liter jenever per jaar gedronken. Dat is aanmerkelijk minder dan in 1891 toen Roden 2866 inwoners had en er per hoofd van het gezin 13,45 liter werd gedronken.

In 1925 telde de afdeling Roden van de Nederlandsche Vereniging tot afschaffing van de alcoholische dranken 14 leden. In 1842 werd deze landelijke vereniging opgericht. Landelijk waren er 2745 leden waarvan één in Drenthe.

Laatste zin in het boekje: “Het drankbestrijdingsleger in Drenthe is nog klein, maar vol goede moed. Helpt dat leger sterker maken!. Werkt met de geheelonthouders mede, om meer vreugde aan allen die deze provincie bewonen”.

Beter kun je een avond die over de gelegenheden waar drank geschonken werd toch niet beginnen.

De voorzitter vertelde over een heel aantal horecagelegenheden waarbij gezegd moet worden dat hij ze lang niet allemaal heeft kunnen behandelen. Een heel aantal café’s zijn inmiddels verdwenen of van functie veranderd zoals b.v. een cafetaria dat een eetcafé is geworden.

Wie herinnert zich niet cafetaria Vos aan de Raadhuisstraat. Deze gelegenheid is verdwenen. Of cafetaria Hof aan de Heerestraat wat nu een eetcafé is geworden.

Cafétaria “Snackbar Roden”  van Harrie en Truida Westerling stond aan de Wilhelminastraat. Deze snackbar werd later door Jan en Albertje Giezen overgenomen en “De Berk”  genoemd. Deze cafétaria is verplaatst naar de Albertsbaan waar het nog steeds in bedrijf is nu gerund door de dochter.

En zo dwaalde de voorzitter samen met zo’n honderd aanwezigen door Roden en de andere dorpen waarbij weer veel herinneringen boven kwamen.

Niet onvermeld mag blijven dat de Pompstee een uitstekende recensie heeft gekregen van het

“eetteam” van het Dagblad van het Noorden.

De voorzitter attendeerde aan het eind van de avond nog op de bijzondere Roneravond van maandag 20 april waar aandacht besteed wordt aan 75 jaar bevrijding met medewerking van Cees v.d. Kooij en het gemengd koor De Mensinghesingers. Dit koor zal liedjes ten gehore brengen die te maken hebben met de bevrijding zoals We’ll meet again van Vera Lynn.