Laatste nieuws

PROGRAMMA 2019 – 2020

IN VERBAND MET DE CORONACRISIS IS DEZE AVOND VERZET NAAR ZATERDAGMIDDAG 3 OKTOBER.

Dhr. C. v.d. Kooij met een voortzetting van zijn lezing die hij in 2018 voor ons heeft gehouden. Onderwerp april/mei staking in 1943 en er wordt aandacht besteed aan het feit dat het 75 jaar geleden is dat Roden is bevrijd.

Medewerking zal worden verleend door het gemengd koor De Mensinghe Singers onder leiding van dirigent Emile de Jonge. Ellen Wynia zal het koor op de piano begeleiden.

Locatie: De Pompstee

Entree Ꞓ 8,00, dit is inclusief 2 x koffie met een plak koek/cake en een consumptie.

 

Toneelvoorstellingen gaan niet door

 

CORONAVIRUS

Zoals u inmiddels hebt gemerkt zijn de toneelvoorstellingen van vrijdagavond 13 maart en zaterdagmiddag 14 maart niet doorgegaan i.v.m. de afgekondigde maatregel m.b.t. het coronavirus.

Omdat onvoorspelbaar is hoe de nabije toekomst er uit gaat zien is in overleg met de toneelgroep besloten de uitvoeringen te verzetten naar vrijdagavond 12 maart en zaterdagmiddag 13 maart 2021.

Uw kaarten blijven uiteraard geldig. Mocht u uw geld terug willen dan kan dat uiteraard. Neemt u dan contact op met onze penningmeester Jan Klaren tel. 050-5018943 of via de mail penningmeester@historischeverenigingroon.nl. Met hem kunt u dan afspreken wanneer u de kaarten komt inleveren. 

Tot 6 april zal ook het archief gesloten zijn. Via deze site melden we wanneer het weer geopend is.

We gaan ervan uit dat u begrip zult hebben voor deze maatregelen.

 

Roneravond 10 februari 2020

RONERAVOND IN HET TEKEN VAN DE HORECA ROND 1950-1960

“Alcoholgebruik is zeer verkeerd!

Tot welke verderfelijke gevolgen het misbruik van sterke drank kan leiden: degeneratie; tot allerlei ondeugden en misdaden; tot verziekten, ook voor tuberculose en krankzinnigheid en verwoest levensgeluk van velen, zelfs dikwijls nog van een volgende geslacht.

Door het alcoholgebruik wordt de koopkracht van ons volk, maar ook van de Drenthenaren, zeer verminderd.

Wanneer er in Drenthe niet meer gedronken zou worden zouden de slagers, bakkers, schoenmakers, kruideniers daarvan zeer profileren.”

Met bovenstaande citaat uit het boekje “Drenthe en de jenever” uit 1914 opende voorzitter Anne Ananias van de Historische Vereniging ROON de Roneravond die in het teken stond van de horeca in de oude gemeente Roden rond 1950-1960.

Lees verder Roneravond 10 februari 2020

Neijaorsveziete 18 januari 2020

Met een uitverkochte zaal begon de Historische vereniging Roon op 18 januari het jaar 2020. Zo’n 350 aanwezigen vonden de weg naar de Pompstee om een middag te genieten van het Drents cabaretduo Harm en Roelof. De voorzitter heette iedereen welkom, keek terug op 2019 maar keek ook vooral vooruit naar de komende bijeenkomsten. Op 10 februari zullen bestuursleden middels foto’s en verhalen aandacht besteden aan de horeca rond 1950-1960 in de oude gemeente Roden. Op 13 en 14 maart voert de toneelgroep weer een hilarisch stuk op. Dan staat 20 april in het teken van oorlog, vrede en vrijheid in het kader van 75 jaar bevrijding. De heer Cees van der Kooij zal die avond aandacht besteden aan o.a. de april-mei staking in 1943. Het gemengd koor De Mensinghe Singers zullen liedjes over vrede en vrijheid ten gehore brengen.  Lees verder Neijaorsveziete 18 januari 2020

Verhalen over oorlog en bevrijding

RTV Drenthe lanceert vandaag de website: drenthe.75jaarvrijheid.nl. Op deze website staan verhalen over de oorlog en de bevrijding in Drenthe; overzichtelijk per regio, thema en periode. In de agenda staat een overzicht van alle activiteiten die volgend jaar in Drenthe worden georganiseerd om te herdenken dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden is beëindigd en dat we sindsdien in vrijheid leven.

De website is onderdeel van 75jaarvrijheid.nl, waarop alle informatie per provincie is terug te vinden. Dit platform is ontstaan in samenwerking met het Vfonds en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Verhalen over bezetting en bevrijding
RTV Drenthe heeft in de loop der jaren tal van verhalen gepubliceerd over de periode dat Drenthe door de Duitsers is bezet. Over de deportatie van joodse burgers in 1942 naar Kamp Westerbork, over het gruwelijke lot dat hen vanuit daar te wachten stond, over de verzetsdaden van de inwoners van het dorp Nieuwlande, over de laatste oorlogsmaanden met Duitse represailles en de bevrijding door de Fransen, Polen en Canadezen. Al deze verhalen zijn terug te lezen op de website. De komende periode worden er ook nieuwe verhalen gepubliceerd.

Lees verder Verhalen over oorlog en bevrijding

Roneravond 11 november 2019

Maandagavond 11 november 2019 organiseerde de Historische Vereniging Roon haar 2e “Roneravond” van het seizoen.

Er werd zoals gewoonlijk in november met de Algemene Ledenvergadering begonnen. Dit jaar is er afscheid genomen van de voorzitter Dhr. Ep Krijthe en bestuurslid Dhr. Kees van der Meulen.

Ep Krijthe wenste Kees v.d. Meulen het beste en bedankte hem voor zijn inzet en hoopte dat hij nog het één en ander voor de vereniging kan betekenen

Ep Krijthe zelf werd aan het eind van de avond “uitgezwaaid” door de nieuwe voorzitter Anne Ananias. Anne memoreerde aan de “entree” en hoogtepunten van het voorzitterschap van Ep. Lees verder Roneravond 11 november 2019