PROGRAMMA 2023-2024

Alle middagen worden gehouden in de Pompstee en beginnen om 14.00 uur. De entreeprijs is Ꞓ 10,00 hiervoor krijgt u koffie met cake of koek en een consumptie.

zaterdagmiddag 7 oktober 2023.

We beginnen het seizoen met Johan Veenstra met herkenbare verhalen uit eigen werk in het onvervalst Stellingswarfs.

 

Zaterdagmiddag 11 november.

Eerst de Algemene Ledenvergadering en daarna niet eerder vertoonde films over Roon, Volksvermaken e.d.

 

Nieuwjaarsveziete zaterdagmiddag 13 januari 2024

Duo Een en Ander – Erik Knoef en Anita Oldenhove uit het Achterhoekse Zelhem. Erik en Anita hebben samen een leuke muzikale cabaretvoorstelling samengesteld waarbij de lachspieren weer eens onvervalst gebruikt kunnen worden.

Zaterdagmiddag 10 februari 2024.

Net als vorig jaar een gezellige “ pub-quiz” met wat weten we nog van toen en nu. Met foto’s, mooie anekdotes en verhalen van toen.

Zaterdagmiddag 9 maart 2024.

Andries Middelbos uit Gasselternijveen komt met zijn programma “ de Tied van striepkoornbroek en wollen borstrok”. In het programma wisselen de verhalen en liedjes elkaar af. Andries begeleidt zichzelf op accordeon.

Zaterdagmiddag 13 april 2024.

Kees Timmerman houdt een lezing met als titel “ de kampen Ybenheer en Oranje, 25 jaren isolement aan de rand van het Fochtelooërveen” . In de jaren rond de Tweede Wereldoorlog stonden op afgelegen locaties buiten de Randstad tientallen kampen waar allerlei groepen verliezers tegen heug en meug terechtkwamen. Hun verhalen hebben tot voor kort nauwelijks aandacht gekregen. In de dichtbij elkaar gelegen kampen Ybenheer en Oranje kwamen in totaal tien verschillende groepen terecht, zoals Joodse dwangarbeiders, mannen van de Nederlandsche Arbeidsdienst, gezinnen die in de oorlog aan de foute kant hadden gestaan en Zuid-Molukse ex-militairen met hun gezinnen.

Op 9 en 10 september doet de Historische Vereniging Roon weer mee aan de Open Monumenten Dagen van de gemeente Noordenveld met als motto “ Levend Erfgoed” , als monumenten konden praten. Raadpleeg tegen die tijd de plaatselijke media voor het programma.